LÄGG ETT BUD PÅ ÄLGEN ÄRLING

För 8 Nya rum till Ronald McDonald Hus Uppsala!

Konstnärinnan Catarina Kylberg har dekorerat en Älgen Ärling som säljs via budgivning fram till 23 december kl. 23.59. Högsta budet tillkännages på julafton, och budläggaren får lägga till valfri byggnad på älgen innan den överlämnas. Pengarna går oavkortat till utbyggnaden av av 8 nya rum på Ronald McDonald Hus Uppsala.

”Att få dekorera Älgen Ärling till förmån för Ronald McDonald Hus känns så fint. Jag har varit på besök på Huset och fått möjlighet att se vilken betydelse det har för familjer i svåra situationer. Tanken med motivet är att älgen står på stadiga ben bland stadens vackra hus med träd omkring sig. I träden gungar barn, så som barn ska få göra. Älgen, skogens konung, bär fram barnen och ger dem styrka, trygghet och mod”.
www.catarinakylberg.se

Sjukdomar tar inte hänsyn till varken jullov eller helger. På Ronald McDonald Hus bor familjer med sjuka barn dygnet runt, året om. Formgivare Lina Börjesson på Svensk Tradition har skänkt en ”julkalender” till Huset. Varje dag från 1 december fram till julafton öppnas en ny lucka på Facebooksidan ”Ronald McDonald Hus Uppsala” med bilder och text som beskriver verksamheten och varför det är så viktigt att Huset finns!

Senaste bud 11.000 kronor – Annica Högström, HIMLA

Svensk Tradition

Lina Börjesson

Formgivare och Traditionsbärare

Ordet tradition är latin och betyder överlämnande. Jag tänker att det syftar på överlämnandet av seder och bruk till kommande generationer, men även mellan olika länder. De traditioner vi idag stolt kallar svenska har ofta blivit överlämnade till oss från andra kulturer en gång i tiden. För mig innebär traditioner trygghet, värme, gemenskap och ett sätt att vårda och förvalta vårt kulturarv.
Bocken Bo, Tuppen Ture, Kräftan Karl, Älgen Ärling och Gåsen Akka fångar och förmedlar känslor och mjuka värden kring traditioner i en liten ask, och förvaltar även den svenska hantverkstraditionen då all produktion sker i Sverige.
Traditioner är levande och förändras med tiden. Nya tankar och idéer tillkommer och flätas samman med det gamla invanda. De kan även behöva möta nya former och praktiska funktioner, såsom att vara hopfällbara för funktionell förvaring i en smart platt låda för att lyckas överleva till kommande generationer.

Värna om traditioner. Bär med den in i framtiden.
(Gärna i en platt låda med handtag).

Produkter – Traditionsbärare

Bocken Bo logga registrerat varumärke

En julbock i trä eller halm ställdes förr i smyg in hos grannarna. Det gällde sedan för dem att osedda lämna tillbaka den. Bocken kunde därefter lämnas fram och tillbaka under hela julfirandet. Vad som hände om någon blev ertappad vid avlämnandet av bocken förtäljer inte historien.

Pris från 1900 kr

Tuppen Ture varumärkesregistrerad logo

Tuppen nämns i samband med påsken redan i Matteusevangeliet, där lärjungen Petrus tre gånger förnekade kännedom om Jesus. Då gol tuppen tre gånger. Detta skedde natten mellan skärtorsdagen och långfredagen. Efter detta ses tuppen som en stark symbol för vaksamhet.

Pris från 1900 kr

Kräftan kom troligtvis till Sverige från kontinenten under medel- tiden och blev populär bland adeln. Bland vanligt folk dröjde det många år innan man började fiska och äta kräftor. Den 7 augusti blev premiär för kräftfisket. Sedan blev sedan att fira med en rejäl kräftskiva dagen därpå.

Pris från 1900 kr

Älgen Ärling varumärkesregistrerad logo

Älgen har kommit att bli en stark symbol för vårt vackra land, och leder tankarna till stillsam natur och unik orörd vildmark. Älgjakten är en tradition som äger rum varje höst för att hålla den stora älgstammen nere, då den annars kan orsaka viltolyckor och skador på skog och mark.

Pris från 1900 kr

Gåsen Akka

Mårtensafton firas med traditionell gåsmiddag den 10 november. Gässen äts som straff för att de kacklande avslöjade helgonet Martin av Tours då han försökte gömma sig bland dem när han mot sin vilja skulle utses till biskop. Namnet Akka är hämtat från ledargåsen i Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Akka är stark, rättvis och en sann förebild – precis som Selma själv.

Pris från 1900 kr

Samarbeten för välgörenhet

CSR (Corporate Social Responsibility) är tanken om hur företag tar sitt samhällsansvar på allvar och gör något mer än att bara driva sin egen verksamhet. För sitt arbete med god design och ett gott hjärta har Lina Börjesson med stolthet mottagit Rotarys utmärkelse Guldhjärtat 2014.

ROSA MÅNADEN OKTOBER

Det har blivit en tradition att en konstnär/kreatör fått fria händer att dekorera och signera en exklusiv Bocken Bo i rosa månaden oktober varje år. Den säljs via budgivning och pengarna går oavkortat till Uppsala Läns Bröstcancerförening. De sju årens Rosa Bocken Bo har hittills samlat ihop över 100.000 kronor som öronmärkts till att sätta guldkant på tillvaron för de bröstcancerdrabbade kvinnorna i föreningen.

www.bro.se

MUSIKHJÄLPEN

I december 2014 låste tre programledare in sig i en glasbur och direktsände TV och radio dygnet runt för Musikhjälpen. Totalt samlades 30 miljoner kronor in till hjälp att minska spridningen av HIV världen över.
Bocken Bo stod inlåst i glasburen och blev signerad av alla artister som uppträdde, och auktionerades sedan ut. Slutbudet blev 23.100 kr!

RONALD
MC DONALD BARNFOND

ORUP dekorerade och signerade en unik Älgen Ärling som såldes under den årliga välgörenhets-galan för Ronald McDonald Barnfond på Berns Salonger i maj 2018. Slutbudet blev 15.000 kronor!

RONALD
MC DONALD BARNFOND

LAGAYLIA FRAZIER dekorerade och signerade en unik Älgen Ärling som såldes under den årliga välgörenhets-galan för Ronald McDonald Barnfond på Berns Salonger i maj 2017. Slutbudet blev 26.000 kronor!

MUTOMO

Via Mutomo-projektet har Svensk Tradition stöttat de boende i byn Mutomo i Kenya och Lill-Babs och Lasse Åberg har målat och signerat varsin Tuppen Ture som sålts via budgivning. Pengarna har omvandlats till levande hönor till barnfamiljerna i Mutomo.

www.mutomo.se

TUPPEN TURE 2012

Lasse Åberg

Budgivningen gav 160 levande hönor till byn Mutomo i Kenya.

www.mutomo.se

TUPPEN TURE 2013

Lill-Babs

Budgivningen gav en helt ny skolmatsal i byn Mutomo i Kenya.

Årets kyrktupp

Traditionen att utse Årets Kyrktupp startade redan 1979 av konstnären Bo Engelberg, grundare av Svenska kyrktuppsfrämjandet. Tävlingen fick ett uppsving för 13 år sedan, då den togs över av tidningen Land. Ett antal kyrktuppar nomineras varje år, och Årets Kyrktupp utses sedan via omröstning bland tidningens läsare.
Tuppen är sedan gammalt en stark symbol för vaksamhet. Kyrktuppen är ofta en vindflöjel som vänder sig med vinden mot ondskans makter och vakar troget över sin församling.

ROSA BOCKEN BO 2018 ”Körsbärs- och lavendelbock”

Lena Linderholm

”En glad och galen körsbärs- och lavendelbock fylld av glädje och galna upptåg. Alltid pigg på galna upptåg. Min bock ska sprida glädje, hopp förtröstan och mod – modet att gå vidare. Jag har ju själv haft bröstcancer och Ver hur ynklig man är då.”

ROSA BOCKEN BO 2017 ”Beröring”

Stina Wollter

”När jag målade bocken tänkte jag osökt på hur jag fick vara nära min älskade styvmor Viveka då hon var sjuk i cancer. Till slut fanns inga ord. Bara beröring. Hon älskade när jag masserade hennes svullna ben. Mina händer på hennes kropp var ett språk bortom alla talade språk. Nu när min mamma är dement är det också mitt starkaste sätt att vara nära och att inte bli rädd över det som sker. Att vara nära. Att röra. Jag tänker på kärleksfulla händer på kroppens landskap som planterar blommor av kraft och liv hos både den berörda och den som berör. Jag ville se den vita ytan på bocken full med händer. Även händer som tränger fram ur oförklarliga och komplicerade trassel”.
www.stinawollter.se

ROSA BOCKEN BO 2016 ”Livets tråd”

Lisa Staffas

llustratör och grafisk formgivare från Dalarna, som genom sina svensktillverkade “woolisar” värmer oss när det är kallt och håller oss torra när det är varmt. Form och funktion i ljuv harmoni.
www.woolisar.se

ROSA BOCKEN BO 2015 ”Rock the bock”

Ylva Liljefors 

Ylva har vunnit ”Guldknappen”, designat för Tiger of Sweden, Odd Molly och J.Lindeberg, scenkläder åt Robyn och The Ark och nu egna klädmärket ”YLVA”..

ROSA BOCKEN BO 2014

Katarina Brieditis 

Formgivaren bakom projekten “Do Redo” och “Re Rag Rug”.

ROSA BOCKEN BO 2012

Lena Nyström 

Textilformgivare som stickar in allt från cyklar till trädgårdsredskap.

ROSA BOCKEN BO 2013

Gunnar Kaj 

Blomsterkreatören bakom blomsterarrangemangen på Nobelbanketterna.

ROSA BOCKEN BO 2011

Slotts Barbro 

Konstnärinna som bla gjort kurbitsmönster åt modehuset Rochas i Paris.

www.slottsbarbro.se

Utmärkelser och Bilder

UTMÄRKELSER

2014 Guldhjärtat, instiftat av Rotary

2014 Silver i World Media Festival i Hamburg

(Filmen om Svensk Tradition)

2012 Nominerad till Årets kvinnliga uppfinnare

2011 Årets Kajsa Warg

BILDER

Välkommen hit för att ladda ner högupplösta bilder.

Välkommen att kontakta oss

SKICKA MAIL TILL OSS